Hoe werkt het looiproces?

Hoe werkt het looiproces?

Een uitgebreide omschrijving van het looiproces!

Vaak denken mensen dat een schaap speciaal wordt geslacht voor zijn vacht, maar dit is niet het geval! Alle huiden en vachten die wij verkopen zijn een restproduct van de vleesindustrie. Op deze manier krijgt het vachtje dus nog een functie i.p.v. dat het weggegooid wordt. Want naast dat het een prachtige natuurproduct voor in uw interieur is, heeft een vacht ook nog andere voordelen. Het houd je bijvoorbeeld warm in de winter en koel in de zomer, het geeft verlichting van gewrichtspijn & helpt doorzitten en doorliggen te voorkomen.

 

Met looien wordt verstaan: het conserveren van een huid of vacht met behoud van hun natuurlijke eigenschappen. Het leer blijft soepel, het haar zacht en de kleur natuurlijk. Het looiproces is een ambachtelijk en arbeidsintensief proces. Er komen wel machines aan te pas, maar veel moet nog met de hand worden gedaan.

 

Het is heel belangrijk dat de huid of vacht zo snel mogelijk in zout wordt gelegd en dat er zoveel mogelijk vet van het leer wordt verwijderd, dit voorkomt rotting en kale plekken. Na een tijdje in het zout te hebben gelegen, worden ze een nacht lang gewassen in een grote looibak met warm water en zeep. Hiermee worden ze ontdaan van vuil. Na het wassen wordt met een ontvleesmachine de achtergebleven vet- en vleesresten verwijderd en vervolgens nogmaals gewassen.

 

De huiden en vachten zijn nu wel schoon, maar om verdere ontbinding te voorkomen worden ze ondergedompeld in een grote bak met zout, zuur en vet. Dit doodt alle bacteriën. Het looien gebeurt met milieuvriendelijke stoffen, waardoor het leer voller, zachter en dikker blijft. Bij de looiing wordt gebruik gemaakt van aluin (beitsmiddel), synthetische- en natuurlijke looistoffen. De synthetische looistof geeft meer vulling aan het haar.

Doordat de huiden erg nat zijn van het wassen en looien, word met een wringmachine het meeste vocht er uit geperst. Na het uitpersen worden ze nog 3 dagen in een verwarmde zolder kamer opgehangen om verder te drogen. Voordat ze helemaal uitgedroogd zijn, worden ze met een stolmachine opgerekt zodat ze weer soepel worden.

 

Om het leer egaal te houden, wordt de leerkant langs een schuur/slijpmachine gehaald. Vachten worden vervolgens nog gekamd met een kammachine en daarna nog eens met de hand. Overtollig leer wordt nog weggesneden om de vachten in model te brengen. Tot slot worden ze met een bugel/strijkmachine gestreken, hierdoor krijgt de vacht een mooie natuurlijke glans.

 

De huiden en vachten zijn nu klaar voor de verkoop. Al onze huiden vachten hebben dus bovenstaand proces doorlopen. Hopelijk vond u het leuk en interessant om dit te lezen. Mocht u nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Reacties

  1. Chiel Galama Chiel Galama

    Bedankt voor uw bericht. Wat fijn om te horen dat u blij bent met onze producten en een goede ervaring met onze klantenservice heeft gehad

  2. G. Janssen G. Janssen

    Fantastische vellen ! Zéér goede kwaliteit. Zowel verschillende medische als Texelse vellen gekocht.
    Uiterst tevreden !
    Verschillende vrienden kopen ook bij jullie.
    Goed contact

  3. an de kok an de kok

    Wat kan ik doen tegen de penetrante geur van een nieuwe leren tas?
    Ik denk dat het door het looiproces komt, de l;ucht die er vanaf komt ruikt chenisch.

  4. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

    Een huid laten looien kan bij Van Buren Bolsward. Dan zou u even contact op moeten nemen met hun.

  5. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

    Klopt Hannah, dat kun je wel stellen ja! De schapenvachten zijn niet met zware chemicaliën gelooid.

  6. Christa Christa

    Hoi, hebt een gekrult schapenvachtje gekocht twee kleurtjes echt mooi.
    Het was al vochtig en de geur is te erg. Heb hem buiten hangen, maar zo krijg ik hem niet droog en binnen hangen is geen optie. Zou hem graag wassen ga ik dit durven te doen? Alvast bedankt voor een reactie.

  7. gerd gabriels gerd gabriels

    Beste, we hebben een schots kalf van 18 maand dat binnenkort geslacht wordt.. Is er een mogelijkheid om jullie de huid op te sturen en te looien voor ons? Mvg, gerd

  8. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

    Hoi Jacqueline,

    Dit zou je kunnen proberen te doen door de huid te laten slijten / schuren. Veel over de haren heen wrijven.. anders zouden wij het ook niet weten. Succes met je experiment!

  9. Jacqueline Jacqueline

    Misschien een rare vraag maar ik heb een koeienhuid op de vloer liggen die aardig kaal begint te worden. Nu zou ik eigenlijk zoveel mogelijk van de huid zelf verder kaal willen maken. Ik maak lerentassen en wil hier mee gaan experimenten. Is er een manier om dit te doen?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »