Hoe werkt het looiproces?

Hoe werkt het looiproces?

De huiden en vachten die wij verkopen zijn een restproduct van de vleesindustrie, geen enkel dier is geslacht voor zijn of haar huid. Ook wij houden van dieren en zien ze het liefst levend, het zou alleen zonde zijn als er niks met een huid of vacht wordt gedaan. Het zijn niet alleen prachtige natuurproducten die uw huis aankleden, maar ze hebben ook voordelen zoals; behaaglijk warm in de winter en koel in de zomer, verlichting van gewrichtspijn en voorkomen van doorzitten of doorliggen.

 

Met looien verstaan wij het conserveren van een huid of vacht met behoud van hun natuurlijke eigenschappen. Het leer blijft soepel, het haar zacht en de kleur natuurlijk. Het looiproces is een ambachtelijk en arbeidintensief proces. Er komen wel machines aan te pas, maar veel moet nog met de hand worden gedaan.

 

Het is heel belangrijk dat de huid of vacht zo snel mogelijk in zout wordt gelegd en dat er zoveel mogelijk vet van het leer wordt verwijderd, dit voorkomt rotting en kale plekken. Na een tijdje in het zout te hebben gelegen, worden ze een nacht lang gewassen in een grote looibak met warm water en zeep. Hiermee worden ze ontdaan van vuil. Na het wassen wordt met een ontvleesmachine de achtergebleven vet- en vleesresten verwijderd en vervolgens nogmaals gewassen.

 

De huiden en vachten zijn nu wel schoon, maar om verdere ontbinding te voorkomen worden ze ondergedompeld in een grote bak met zout, zuur en vet. Dit doodt alle bacteriën. Het looien gebeurt met milieuvriendelijke stoffen, waardoor het leer voller, zachter en dikker blijft. Bij de looiing wordt gebruik gemaakt van aluin (beitsmiddel), synthetische- en natuurlijke looistoffen. De synthetische looistof geeft meer vulling aan het haar.

Doordat de huiden erg nat zijn van het wassen en looien, word met een wringmachine het meeste vocht er uit geperst. Na het uitpersen worden ze nog 3 dagen in een verwarmde zolder kamer opgehangen om verder te drogen. Voordat ze helemaal uitgedroogd zijn, worden ze met een stolmachine opgerekt zodat ze weer soepel worden.

 

Om het leer egaal te houden, wordt de leerkant langs een schuur/slijpmachine gehaald. Vachten worden vervolgens nog gekamd met een kammachine en daarna nog eens met de hand. Overtollig leer wordt nog weggesneden om de vachten in model te brengen. Tot slot worden ze met een bugel/strijkmachine gestreken, hierdoor krijgt de vacht een mooie natuurlijke glans.

 

De huiden en vachten zijn nu klaar voor de verkoop. Al onze huiden vachten hebben dus bovenstaand proces doorlopen. Hopelijk vond u het leuk en interessant om dit te lezen. Mocht u nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden