Musthave: plaid van alpacawol!

  • Geplaatst op
  • Door Vachtenspecialist
  • 1
Musthave: plaid van alpacawol!

Alles wat je moet weten over alpacawol!

Voordelen van alpacawol 

Je hoort & ziet het steeds vaker: alpacawol. Maar waarom is iedereen nou zo gek op deze wolsoort? Dat vertel ik je graag! 

 

Alpacawol behoort tot één van de beste natuurlijke wolsoorten van de wereld. Je kunt alpacawol vergelijken met kasjmier wol. Doordat zijn vezels ontzettend zacht & superfijn zijn (ca. 22-28 micron), jeukt alpacawol veel minder op de blote huid dan wol van andere diersoorten kan doen.

 

Ook is alpacawol sterker dan dat van andere dieren. Dit komt door de structuur van de wol. Alpacawol bevat een grote hoeveelheid kleine holle ruimtes in zijn vezels, hierdoor is de wol heel licht & isoleert het goed. De wol is thermisch warm: Dit betekent: de wol werkt in de zomer verkoelend & 's winters voelt het aangenaam warm aan. 

 

In schapenwol zit schapenwolvet: lanoline. Hiervoor kun je allergisch zijn. Doordat dit stofje niet in alpacawol zit, is de kans op een allergische reactie een stuk lager. Daarnaast is er bewezen dat een aanzienlijk aantal mensen minder last krijgt van jeuk, bij het dragen van alpacawol in vergelijking met schapenwol. Dit komt door de microstructuur van de alpacawol, volgens deskundigen. Een ander voordeel aan de microstructuur van de alpacawol is, dat de plaids niet gaan pluizen. 

 

Plaid van alpacawol

Omdat wij natuurlijk razend enthousiast zijn door al deze voordelen van alpacawol, verkopen wij prachtige plaids gemaakt van deze zachte, sterke, warme wol! 

 

De plaids zijn lekker groot: 200x150 cm. En verkrijgbaar in 7 mooie natuurlijke kleuren. Om je plaid zo lang mogelijk mooi te houden, raden wij aan deze niet in de wasmachine te doen. Moet jouw plaid nou echt noodzakelijk uitgewassen worden? Doe dit dan op een wolwasprogramma met een klein beetje vloeibaar wolwasmiddel. 

 

Alpaca plaid   Plaid alpacawol

 

Alle voordelen van een alpaca plaid op een rijtje: 

  • • Warmer & sterker dan andere wolsoorten;
  • • Zachter dan kasjmier; 
  • • Waterafstotend;
  • • Hypoallergeen; 
  • • Groot (200x150 cm); 
  • • Mooie natuurlijke kleuren;

 

Herkomst alpacawol

De alpaca's leven in Peru, Zuid-Amerika. Daar zijn ze te vinden in verschillende kleuren, van wit tot zwart. Met alle tinten daar tussen: beige, grijs, bruin... 

 

Boeren houden de kudde's alpaca's. Vaak zijn deze fokkers oude inwoners van Zuid-Amerika. Zij scheren de alpaca's & halen hier zelf de restjes vuil uit (hooi, blaadjes, takjes). Daarna verkopen zij de ruwe wol aan de fabrikant die er garen van maakt. 

 

In de fabriek wordt de wol gewassen & gedroogd. Vervolgens gaat het naar een separator, waar de wol uit elkaar getrokken wordt om de vezels te openen. De vezels worden behandeld & de wol wordt uitgekamd door de vezelscheider. Tegelijkertijd worden de vezels rechtgetrokken & gesorteerd op kwaliteit. Uiteindelijk gaat de wol een aantal keren door het trekframe (een machine). Hoe fijner het garen, hoe vaker dit door het trekframe moet. Daarna komen de garen samen in een 'spinner' die het draad op hoge snelheid ronddraait & er tegelijkertijd aan trekt. Tot slot komt het in een machine dat het garen maakt, door losse draden tegen elkaar in te vlechten. 

 

Vanuit de fabriek gaat het door naar degenen die de wol gaan weven tot deze prachtige plaids! 

 

Reacties

  1. marg vlielander marg vlielander

    Beste, waar kan ik alpaca wollen sjaals kopen en plaids? is zulke heerlijke wol. STaat een enig stuk over Alpaca's in Dag Allemaal. Heb zelf altijd schapen gehad en heb nu een hesje van de wol van mijn poezen en hondje. ook heerlijk warm en zacht. veel dank voor jullie antwoord en hartelijke groeten van de 'Rietkatjes, BAlouke, pluisjes and marg www.rietkat.be

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »