Hoe onderhoud ik mijn schapenvacht?

Hoe onderhoud ik mijn schapenvacht?

Tips voor het wassen, drogen en opfrissen van jouw schapenvacht!

Hoe moet ik mijn schapenvacht onderhouden?

De meningen zijn nogal verdeeld over het onderhoud van schapenvachten. Er is dan ook geen absolute gebruiksaanwijzing, behalve dat je het uitwassen van een schapenvacht altijd tot een minimum moet beperken. Het is zelfs beter als je de vacht helemaal niet uitwast.

 

Al onze vachten zijn 100% natuurlijke producten, hierdoor zijn de natuurlijke eigenschappen ook behouden. Omdat je natuurlijk zo lang mogelijk van je schapenvacht wilt genieten, hebben wij wat onderhoudstips voor jou op een rijtje gezet!

 

Verzorging

 • - Regelmatig kammen zal helpen om ervoor te zorgen dat de vacht een mooie, zachte uistraling houd.
 • - Kleine vuiligheden kunnen schoon gedept worden met een vochtige doek, probeer hierbij de leerkant niet nat te maken.
 • - De vacht eventueel buiten laten luchten.
 • - Indien nodig kun je de vacht stofzuigen.

 

Schapenvacht uitwassen

Wij raden je aan om de vacht niet uit te wassen. Wanneer de leerkant van de vacht nat wordt, droogt deze hard op. Maar als je de vacht noodzakelijk wilt wassen, kun je het best de volgende instructies aanhouden:

 

Wassen

 • - Alleen stomen met schuim voor wolreiniging
 • - Handwassen alleen in koud water, met eventueel een beetje mild en vloeibaar wasmiddel
 • - Schudden om het overtollige water te verwijderen

 

Drogen

 • - Niet in de droger!
 • - Rek de huid tijdens het drogen vaak even op, hierdoor wordt het leer soepeler
 • - Niet drogen in zonlicht of andere directe warmte

 

Medicinale vachten

Medicinale vachten kunnen, in tegenstelling tot andere vachten, wel uitgewassen worden. Was de vacht op een wolwasprogramma, met eventueel een klein beetje wolwasmiddel. Voor het drogen gelden dezelfde instructies als hierboven beschreven.

 

Geverfde vachten

Deze kunnen alleen droog worden behandeld om kleurvervaging te voorkomen. Voorkom tevens teveel direct zonlicht. Borstelen en stofzuigen zijn prima oplossingen!

 

Vacht vol met klitten, minder volume of glans verloren?

Na verloop van tijd komen er door wrijving van het lopen of zitten klitten in de vacht en verliest het zijn volume/glans. Van Buren Bolsward BV. heeft een kam service waarmee u vacht wordt opgefrist. U kunt de vacht naar hun opsturen, voor een kleine vergoeding kammen en bügelen zij dan uw vacht. Ga voor meer informatie naar https://www.vanburenbolsward.nl/nl/kam-service.

 

Heb je nog vragen? Stuur ons dan gerust een mailtje of plaats het hier onder in de reacties!

 

Bekijk hier ons gehele assortiment prachtvachten!

Reacties

 1. Ike Ike

  Ik heb een natuurlijk schaapsvacht, waar rode wijn op is gekomen, geknoeid , wat is het meest effectieve middel, om het te verwijderen
  Heeft u tips ?

  Keuken zout en natte doek al gebruikt, nog een roze kleur.
  Groetjes Ike

 2. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

  Goedendag Ineke,

  Dank voor uw berichtje. Wij raden altijd aan om de vacht niet uit te wassen, omdat de leerkant dan nat wordt & deze heel hard opdroogt (net zoals zeemleer). Wel zou u met een vochtige doek & wat groene zeep, de haren schoon kunnen wrijven. Eventueel een paar keer herhalen. Dan de vacht even een nacht buiten laten luchten & na kammen met een hondenkam. Het belangrijkste is eigenlijk dat u de leerkant van de vacht probeert droog te houden. Mocht deze nou wel nat worden, dan langzaam laten drogen & tijdens het drogen telkens even oprekken.

  Ik hoop dat u iets aan deze tips heeft, succes!

 3. Ineke Ineke

  ook mijn hond heeft op mijn vacht urinevlekken gemaakt kan ik hem naar de stomerij brengen? Groetjes Omeke

 4. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

  Hoi Wieke,

  Wij raden altijd aan om een schapenvacht niet in de wasmachine te doen. Maar als het écht noodzakelijk moet: dan op een stand waarbij alleen wordt gestoomd. U zou het dus kunnen proberen. Belangrijk is wel nog steeds dat u met het drogen de vacht niet in directe zonlicht/warmte neerlegt & dat u de vacht regelmatig even op rekt. Succes!!

 5. Wieke Hielema Wieke Hielema

  Ik heb een wasmachine die kan stomen, mag geen zeeppoeder bij, dus alleen stomen, kan dat?

 6. Vachtenspecialist.nl Vachtenspecialist.nl

  Hallo Jaap. Bedankt voor uw vraag. Ik kan me voorstellen hoe heerlijk het is om zo'n groot vacht om u heen te slaan! U kunt eens proberen om het leer met een vochtige doek af te nemen, misschien dat dit helpt!

 7. Jaak Jaak

  Hallo vachtenspecialist, ik heb een grote vacht die ik om mijn schouders kan slaan, heerlijk als het koud is, het enige nadeel is dat mijn jas dan helemaal onder de schilfertjes zit van het leer. Kan ik hier iets aan doen om dat te voorkomen? Alvast bedankt voor de tip. Jaak

 8. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

  Hoi Lidi, bedankt voor je reactie. Hoe breed is de loper? Dan kan ik voor je nagaan of deze gekamd kan worden. De kosten zijn dan gewoon €12,50! De vacht kan alleen niet breder zijn dan 140 cm. Dus als jij de lengte x breedte naar mij door zou kunnen sturen, ga ik het voor je navragen.

 9. lidi lidi

  ik heb een schapvacht als een loper het is +/- 2.00 a 2.2.5 lang .Zijn de kost dan ook 12.50 euro

 10. Marleen Marleen

  Ik ben allergisch voor stof en huismijt, hoe kan ik de vacht stofvrij houden? Hij hangt over het hoofdeinde van het bed. Vast dank voor de tips!

 11. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

  Beste Ingrid, wat vervelend dat er vlekken in uw schapenvachten zitten. Ik zou proberen met een vochtige doek & wat groene zeep de haren schoon te wrijven. Dat eventueel een paar keer herhalen. Als de leerkant van de vacht weer nat wordt, kunt u deze het beste een paar keer oprekken tijdens het drogen, zodat het leer soepel blijft. U kunt de vacht ook nog even een nacht buiten laten luchten, & de haren kammen met een hondenkam. Ik hoop dat het u gaat lukken, succes!

 12. Ingrid Ingrid

  Beste ik heb twee schapenvellen, beide met grote urinevlekken van kat en zelfs doorgedrongen door de leerkant! Wat nu... en tegen de stank!?? Graag uw dringend advies. Alvast bedankt. Ingrid

 13. Vachtenspecialist Vachtenspecialist

  Beste Chris, bedankt voor uw reactie. Ik denk dat u het beste kunt proberen om de vlekken met wat groene zeep & een vochtige doek uit de haren te wrijven. Daarna de vacht eventueel even buiten laten luchten & daarna uitkloppen & weer opkammen met een hondenkam. Succes!

 14. Chris Nouwynck Chris Nouwynck

  Hartelijk dank voor de duidelijke instructies. Ik heb nog een vraag. de hond heeft enkele urinevlekken achtergelaten op de schapenvacht. Hoe kan ik die best verwijderen? De Alvast bedankt voor uw antwoord. Chris

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden