Hoe onderhoud ik mijn schapenvacht?

Hoe onderhoud ik mijn schapenvacht?


Tips voor het wassen, drogen en opfrissen van jouw schapenvacht!

Hoe moet ik mijn schapenvacht onderhouden?

De meningen zijn nogal verdeeld over het onderhoud van schapenvachten. Er is dan ook geen absolute gebruiksaanwijzing, behalve dat je het uitwassen van een schapenvacht altijd tot een minimum moet beperken. Het is zelfs beter als je de vacht helemaal niet uitwast.

 

Al onze vachten zijn 100% natuurlijke producten, hierdoor zijn de natuurlijke eigenschappen ook behouden. Omdat je natuurlijk zo lang mogelijk van je schapenvacht wilt genieten, hebben wij wat onderhoudstips voor jou op een rijtje gezet!

 

Verzorging

 • - Regelmatig kammen zal helpen om ervoor te zorgen dat de vacht een mooie, zachte uistraling houd. Doe dit met bijvoorbeeld onze wolkam!
 • - Kleine vuiligheden kunnen schoon gedept worden met een vochtige doek, probeer hierbij de leerkant niet nat te maken.
 • - De vacht eventueel buiten laten luchten.
 • - Indien nodig kun je de vacht stofzuigen.

 

Schapenvacht uitwassen

Wij raden je aan om de vacht niet uit te wassen. Wanneer de leerkant van de vacht nat wordt, droogt deze hard op. Maar als je de vacht noodzakelijk wilt wassen, kun je het best de volgende instructies aanhouden:

 

Wassen

 • - Alleen stomen met schuim voor wolreiniging
 • - Handwassen alleen in koud water, met eventueel een beetje mild en vloeibaar wasmiddel
 • - Schudden om het overtollige water te verwijderen

 

Drogen

 • - Niet in de droger!
 • - Rek de huid tijdens het drogen vaak even op, hierdoor wordt het leer soepeler
 • - Niet drogen in zonlicht of andere directe warmte

 

Medicinale en/of Babycare vachten 

Medicinale en/of Babycare vachten kunnen, in tegenstelling tot andere vachten, wel uitgewassen worden. Was de vacht op een wolwasprogramma, met eventueel een klein beetje wolwasmiddel. Voor het drogen gelden dezelfde instructies als hierboven beschreven.

 

Geverfde vachten

Deze kunnen alleen droog worden behandeld om kleurvervaging te voorkomen. Voorkom tevens teveel direct zonlicht. Borstelen en stofzuigen zijn prima oplossingen!

 

Kamservice Van Buren Bolsward B.V.

Vacht vol met klitten, minder volume of glans verloren?

Na verloop van tijd komen er door wrijving, van het lopen of zitten, klitten in de vacht en verliest het zijn volume/glans. Van Buren Bolsward BV. heeft een kam service waarmee u vacht wordt opgefrist. U kunt de vacht naar hun opsturen, voor een kleine vergoeding kammen en bügelen zij dan uw vacht. Ga voor meer informatie naar https://www.vanburenbolsward.nl/nl/kam-service.

 

Heb je nog vragen? Stuur ons dan gerust een mailtje of plaats het hier onder in de reacties!

 

Bekijk Onze vachten

 

Witte Vachten
Bruine Vachten
Grijze Vachten
Gekleurde Vachten

44 Reacties

Marjan
23 Oktober 2023 at 10:37

Hallo, mijn schapenvacht is op de plek waar ik zit ontkruld. Ik houd juist van de krulletjes. Hoe kan ik deze terugkrijgen? Graag hoor ik van je. Hartelijke groet Marjan

Jacqueline Peper
24 Mei 2023 at 17:28

Goedemiddag, mijn kruik is wat gaan lekken en is mijn schapenvacht na geworden . Ik laat hem nu drogen op een wasrek maar het leer is erg droog aan het worden. Kan je hier wat aan doen? Ik hoor het graag. Mvg Jacqueline Peper

Irma Kosters
3 Oktober 2022 at 11:18

Wij hebben twee schapenvachten waarvan de lanoline door de huid heen komt en de vachten kleverig zijn geworden. Ik kan ze nu nergens meer neerleggen omdat de vachten vastplakken. Wat kan ik daar aan doen? Ik heb de vachten niet bij u, maar in Denemarken gekocht. Wellicht heeft u een oplossing?

Cor
10 Maart 2022 at 12:41

Mijn zwarte schapenvacht handschoen geeft zwart af op mijn huid hoe kan ik dit het beste behandelen?

Jeroen
3 Maart 2022 at 14:31

Hallo, ik heb wat schimmel zitten op de achterkant van mijn schapenvachten, dus aan de gladde kant.

Hoe kan ik dat het beste schoon krijgen?

Alvast bedankt.

Groet Jeroen

Nelly Boot
10 Februari 2022 at 10:46

Mijn witte schapenvacht is lichtbruin verkleurd door de zon, hoe krijg ik deze weer wit.

Tamara
17 Januari 2022 at 10:57

Goedemorgen,

Wij hebben een medicinale/baby vacht voor in de wieg van onze baby, nu heeft hij in de eerste weken regelmatig was melk gespuugd en nog gebeurd dit wel eens. Ik merk dat de vacht muf en een beetje zuur begint te ruiken. Ik heb al geprobeerd te luchten en de spuug plekjes af te nemen met een vochtige doek maar dit lost de geur niet op. Heeft u misschien tips wat ik hier aan zou kunne doen?

Jolt van Buren
27 Augustus 2021 at 13:01

Goedemiddag Paul,
Dat is vervelend. Ik hoop dat u de plek nog wat kan naspoelen of met een vochtige doek kan deppen. Fijn zou zijn dat de leer kant niet nat wordt. De vacht langzaam laten drogen en dan uiteindelijk wat kammen met een borstel. Veel succes.

Paul Bos
27 Augustus 2021 at 10:43

Wij hebben een schapenvacht (langharig), daarop heeft de kat geplast. De geur zit er lekker in, hoe kan je deze het beste verwijderen?

Vachtenspecialist
17 December 2020 at 09:38

Hi Inge, heb jij voor mij een ordernummer of productnummer? Dan kan ik meekijken welk schapenvacht je hebt gehad en hier gericht een advies op geven!

Vachtenspecialist
^Karlijn

Inge
16 December 2020 at 21:52

Beste,
Ik heb vorige week een nieuwe schapenvacht gekocht. Deze rook nog erg naar schaap en heb hem een paar dagen buiten onder de overkapping op de tafel gelegd. Nu ziet jij er heel anders uit hij lijkt gekroest en voelt niet meer zacht. Kan ik hier nog iets aan doen?
Met vriendelijke groet Inge

lydia
12 December 2020 at 11:48

mag

Vachtenspecialist
24 Augustus 2020 at 13:27

Beste, ik heb u een mail met informatie toegestuurd.

Delbeke P
24 Augustus 2020 at 06:16

Mijn schapenvacht heeft gedurende de warme zomerdagen op een houten vloer gelegen en nu is er een vette vlek, zo groot als de vacht op het hout. Waarschijnlijk achtergebleven lanoline die door de warmte eruit komt? Wat kan ik doen om dit te voorkomen in de toekomst, want ik wil de parketvloer niet nogmaals vet laten worden. Beste dank om me raad te geven.

Ewoud
22 Juni 2020 at 11:10

Beste Monique, ai.. dat klinkt niet zo goed. Wij hebben hier geen ervaring mee (gelukkig), maar wellicht is het een idee om het vacht eens een tijdje in een emmer met koud water te doen, en dan buiten in de zon te laten drogen? Misschien dat je op die manier de beestjes kan verdrinken. Ik raad je wel aan koud water te gebruiken, omdat anders het vacht misschien kan gaan krimpen. Succes alvast!

Monique Hooijenga
19 Juni 2020 at 17:38

Ik heb een vacht gevilt, een donkere vacht, tijdens het vilten ook gewassen. en gedroogd, erg mooi geworden maar er zitten nog allemaal kleine witte springende beestjes in, hoe krijg ik die het beste dood?

Lootje
10 Mei 2020 at 20:56

Ik heb laats een heel mooi schapenvachtje maar welke kam moet ik hem kammen

Kenny
22 Januari 2020 at 20:28

Goede dag!
Ik heb al een aantal jaartjes een schapenvacht. Deze heeft eerst altijd op de grond geleden maar wil het nu ovder de bank heen leggen. Nu had ik altijd de vacht buiten uitgeklapt en met de stofzuiger stofvrij gezogen maar het ruikt nu vrij muf nu die paar jaar. Niet echt fris voor op de bank helaas. Ik wou het eerst wassen maar ik lees dat dat geen goed idee is. Was kan ik doen om mijn vacht wat frisser te laten ruiken?

Vachtenspecialist
11 December 2019 at 10:50

Dag Bjorn,

Als je het leer in gaat vetten, blijft het vet op het leer liggen (dit trekt niet in) en dan kun je de vacht niet meer neerleggen omdat alles dan vet zal worden. Ben dus bang dat je er niet veel meer aan kunt doen.. Tijd voor een nieuw vachtje ;-)

Bjorn Groenemeijer
6 December 2019 at 20:22

Bij mijn schapenvachten, die veel gebruikt worden, is het leer heel droog geworden, waardoor het makkelijk scheurt. Hoe moet ik dit verhelpen? Is lanoline een optie, moet ik het invetten of zijn er andere opties?

Hans Meij
14 November 2019 at 10:12

Even voor de juiste beeldvorming de vachten zijn niet via uw bedrijf aangeschaft

Hans Meij
14 November 2019 at 09:58

L.S.wij hebben pas 2 schapenvachten, nu geven beide aan de leerkant kleine witte schilfers en aan de bontkant een soort van bolletjes klitten die naar en soort van kamfer ruiken. Hebben wij nu echte vachten of zijn ze nep?

Vachtenspecialist
1 November 2019 at 08:59

Dag Thrs,

Excuus voor mijn late reactie, ik zie de vraag nu pas. Met een hondenkam met ijzeren pinnen kunt u de vacht goed uitkammen.

Thrs
7 Oktober 2019 at 00:51

Hallo, met wat voor soort hondenkam moet ik dr schapenvacht kammen?

Kathleen
1 Oktober 2019 at 12:52

Hallo een vraagje heb een schapekop vr aan de muur met echte schapenwol nu is deze vuil geworden van stof en onder een afdak te hangen wat zou ik eraan kunnen doen om deze weer netjes te maken?? Met dank kathleen

Vachtenspecialist
1 Oktober 2019 at 09:51

Hallo Baudetta,

Ik ben bang dat ik je moet teleurstellen, er is helaas niet meer zoveel aan een verkleurd vacht te doen..

baudetta veenstra
30 September 2019 at 22:21

hallo vachtenspecialist . ik heb een roze vacht maar die is door het zonlicht een vies kleurtje geworden wat zou ik hier mee kunnen doen vriendelijke groet baudetta

Vachtenspecialist
23 September 2019 at 16:58

Goedemiddag Natasha, een schapenvacht in een badje met bleek doen is geen goed idee. Hier zal hij zeker niet mooier op worden. Als de vacht echt geel is geworden, ben ik bang dat je deze niet weer witter kunt maken. :-(

Natasha
23 September 2019 at 15:14

Goedendag, mijn schapenvacht is geel geworden. Kan ik die eventueel in een badje met bleek doen? Of heeft u andere tips om die weer wit te krijgen? Hoor het graag! Alvast bedankt!
Hartelijke groet,
Natasha

Ike
16 April 2019 at 00:56

Ik heb een natuurlijk schaapsvacht, waar rode wijn op is gekomen, geknoeid , wat is het meest effectieve middel, om het te verwijderen
Heeft u tips ?

Keuken zout en natte doek al gebruikt, nog een roze kleur.
Groetjes Ike

Vachtenspecialist
25 Maart 2019 at 09:13

Goedendag Ineke,

Dank voor uw berichtje. Wij raden altijd aan om de vacht niet uit te wassen, omdat de leerkant dan nat wordt & deze heel hard opdroogt (net zoals zeemleer). Wel zou u met een vochtige doek & wat groene zeep, de haren schoon kunnen wrijven. Eventueel een paar keer herhalen. Dan de vacht even een nacht buiten laten luchten & na kammen met een hondenkam. Het belangrijkste is eigenlijk dat u de leerkant van de vacht probeert droog te houden. Mocht deze nou wel nat worden, dan langzaam laten drogen & tijdens het drogen telkens even oprekken.

Ik hoop dat u iets aan deze tips heeft, succes!

Ineke
23 Maart 2019 at 17:18

ook mijn hond heeft op mijn vacht urinevlekken gemaakt kan ik hem naar de stomerij brengen? Groetjes Omeke

Vachtenspecialist
14 Maart 2019 at 09:13

Hoi Wieke,

Wij raden altijd aan om een schapenvacht niet in de wasmachine te doen. Maar als het écht noodzakelijk moet: dan op een stand waarbij alleen wordt gestoomd. U zou het dus kunnen proberen. Belangrijk is wel nog steeds dat u met het drogen de vacht niet in directe zonlicht/warmte neerlegt & dat u de vacht regelmatig even op rekt. Succes!!

Wieke Hielema
6 Maart 2019 at 00:01

Ik heb een wasmachine die kan stomen, mag geen zeeppoeder bij, dus alleen stomen, kan dat?

Ton Prudon
30 November 2018 at 13:59

Wat een prachtige vacht, onze Teckel wil nergens anders op liggen dus wij zijn allemaal blij!

Vachtenspecialist.nl
28 November 2018 at 16:15

Hallo Jaap. Bedankt voor uw vraag. Ik kan me voorstellen hoe heerlijk het is om zo'n groot vacht om u heen te slaan! U kunt eens proberen om het leer met een vochtige doek af te nemen, misschien dat dit helpt!

Jaak
26 November 2018 at 18:31

Hallo vachtenspecialist, ik heb een grote vacht die ik om mijn schouders kan slaan, heerlijk als het koud is, het enige nadeel is dat mijn jas dan helemaal onder de schilfertjes zit van het leer. Kan ik hier iets aan doen om dat te voorkomen? Alvast bedankt voor de tip. Jaak

Vachtenspecialist
3 Oktober 2018 at 10:48

Hoi Lidi, bedankt voor je reactie. Hoe breed is de loper? Dan kan ik voor je nagaan of deze gekamd kan worden. De kosten zijn dan gewoon €12,50! De vacht kan alleen niet breder zijn dan 140 cm. Dus als jij de lengte x breedte naar mij door zou kunnen sturen, ga ik het voor je navragen.

lidi
3 Oktober 2018 at 09:08

ik heb een schapvacht als een loper het is +/- 2.00 a 2.2.5 lang .Zijn de kost dan ook 12.50 euro

Marleen
16 September 2018 at 10:04

Ik ben allergisch voor stof en huismijt, hoe kan ik de vacht stofvrij houden? Hij hangt over het hoofdeinde van het bed. Vast dank voor de tips!

Vachtenspecialist
30 Augustus 2018 at 16:46

Beste Ingrid, wat vervelend dat er vlekken in uw schapenvachten zitten. Ik zou proberen met een vochtige doek & wat groene zeep de haren schoon te wrijven. Dat eventueel een paar keer herhalen. Als de leerkant van de vacht weer nat wordt, kunt u deze het beste een paar keer oprekken tijdens het drogen, zodat het leer soepel blijft. U kunt de vacht ook nog even een nacht buiten laten luchten, & de haren kammen met een hondenkam. Ik hoop dat het u gaat lukken, succes!

Ingrid
30 Augustus 2018 at 16:19

Beste ik heb twee schapenvellen, beide met grote urinevlekken van kat en zelfs doorgedrongen door de leerkant! Wat nu... en tegen de stank!?? Graag uw dringend advies. Alvast bedankt. Ingrid

Vachtenspecialist
7 Augustus 2018 at 15:57

Beste Chris, bedankt voor uw reactie. Ik denk dat u het beste kunt proberen om de vlekken met wat groene zeep & een vochtige doek uit de haren te wrijven. Daarna de vacht eventueel even buiten laten luchten & daarna uitkloppen & weer opkammen met een hondenkam. Succes!

Chris Nouwynck
6 Augustus 2018 at 09:21

Hartelijk dank voor de duidelijke instructies. Ik heb nog een vraag. de hond heeft enkele urinevlekken achtergelaten op de schapenvacht. Hoe kan ik die best verwijderen? De Alvast bedankt voor uw antwoord. Chris

Meer om te lezen

Laat een reactie achter

*Verplichte velden
Verstuur
Blogs
In beeld bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven
In beeld bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven Geplaatst op
Lees meer
Wol bij baby's
Wol bij baby's Geplaatst op
Lees meer
Zo blijf je warm in de winter van 2022-23
Zo blijf je warm in de winter van 2022-23 Geplaatst op
Lees meer
7 Redenen waarom een schapenvacht iets voor nu is
7 Redenen waarom een schapenvacht iets voor nu is Geplaatst op
Lees meer
Herfst en winter kleurentrends van 2021-22
Herfst en winter kleurentrends van 2021-22 Geplaatst op
Lees meer
Soorten schapenvachten
Soorten schapenvachten Geplaatst op
Lees meer
Wat is een IJslandse schapenvacht?
Wat is een IJslandse schapenvacht? Geplaatst op
Lees meer
Musthave: plaid van alpacawol!
Musthave: plaid van alpacawol! Geplaatst op
Lees meer
Wat is een medisch schapenvacht?
Wat is een medisch schapenvacht? Geplaatst op
Lees meer
Hoe onderhoud ik mijn koeienhuid?
Hoe onderhoud ik mijn koeienhuid? Geplaatst op
Lees meer
Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Wachtwoord vergeten?
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters
Taal & Valuta
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »